Az új év elején számos teendő, tudnivaló van, amire évente csak egyszer, ebben az időszakban van szükségünk. Mivel ezek nem a napi gyakorlat részei, könnyen feledésbe merülhetenek. Kis emlékeztetőnek összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Január első napjaiban, kihevereve az ünnepek fáradalmait és újra elővéve a könyvelést szembesülünk a ténnyel, hogy eltűntek adataink a pénztárkönyvből. Eltüntek, de nem vesztek el! Az év váltás miatt nem mutatja azonnal a program, mivel a pénztárkönyv mindig az adott év adatait jeleníti meg megnyitáskor.
részletek
Ha látni szeretné a tavalyi adatokat, nem kell mást tennie, mint a táblázat, egyébként üres, sorának kelt mezőjére kattintani, majd elkezdeni beírni az előző év kezdetét-végét. Tehát, pl.: 2007.01.01-2007.12.31, majd az Ok gombra kattintani, az ábrák szerint. pénztárkönyv ablak üresen feltétel beállítása előző évre
Jó hír! Nem szükséges, ha nem szeretné. Sőt még befejeznie sem kell mielőtt elkezdi a következő évet.
részletek
Az Ariadnében a bizonylat rögzítés folyamatosan történik. Azokban az esetekben, ahol nem a program hozza létre a bizonylatszámokat (papír pénztárbizonylat, bankszámlakivonat) még az időbeli sorrendet sem muszáj tartani a rögzítéskor (legalábbis a program működése szempontjából). a program automatikusan sorrendbe állítja.

A folyamatos pénzügyi adatokból a jelentések (zárszámadás, pénztárkönyv, pénzkészlet jelentés) készítenek egy időszakra vonatkozó kivonatot.

A bizonylatoknál található lezárás művelet nem befolyásolja a jelentéseket. a feladata, hogy a már helyes, ellenőrzött bizonylatokat megóvja a későbbi módosításoktól. a lezárt és lezáratlan bizonylatok egyformán számítanak a jelentésekbe!
Választójegyzék összeállítás
Na, ezt nem fogjuk tudni olyan egyszerűen elintézni, mint a korábbi kérdéseket.
részletek
Az alap tudnivalók:
 • a választójegyzék az egyháztagoktól elkülönült nyilvántartás, ami természetesen az egyháztagokból áll össze
 • Minden évre külön választójegyzéket lehet készíteni, megőrizve a korábbi évekét is
 • a választójegyzékek a Partner - Választójegyzékek ablakban találhatók
 • Itt lehet a bal oldalon felvenni az üres választójegyzéket, majd a jobb oldali gombokkal hozzáadogatni a tagokat.

Ez azért elég macerás lesz, nem? Van, szerencsére, egy másik megodás is a választójegyzék tagjainak feltöltésére az alábbiak szerint:

 1. Ügyeskedjünk addig a választójegyzékek ablakban, amíg csak az éppen összállításra kerülő választójegyzék státusz oszlopbában szerepel az "összeállítás alatt" érték. Tehát csak itt! (a többiét állítsuk át valami másra, értelemszerűen.)
 2. Itt készen is vagyunk, zárjuk be az ablakot és nyissuk meg az egyháztagokat
 3. a program nem határozza meg magától, hogy ki felel meg a feltételeknek. Ezt Önnek kell megmondania:
  • Állítson be olyan szűrési feltételt, amely megfelel a helyi szabályoknak, illetve amely adatok rögzítve vannak a programban.

   Ha pl. az egyháztag befizetéseire szeretne feltétel állítani, azt megteheti a Keresés fülön, bal alul a pénzmozgások mezőben. Persze csak abban az esetben fog helyes eredményt kapni, ha név szerint rögzítette az egyháztagi befizetéseket.

  • a feltétel beállítás után kattintson a villámos tölcsérre, hogy megjelenjenek a feltételnek megfelelő egyháztagok. Ellenőrizze is, hogy a találat száma illetve a nevek ránézésre jók-e.
 4. Ha igen, váltson vissza az egyháztag lista fülre és kattintson a Műveletek gombra (szfinx)
 5. Válassza ki a Választójegyzék generálás parancsot, majd egy kis akadékoskodás után, a program elkezdi másolni a kiválaszott egyháztagokat a választójegyzékbe.
 6. a 3-5 pontokat többször is végrehajthatjuk, ha nem lehet egy feltétellel kiválasztani mindenkit akinek a választójegyzékben a helye. Ha valaki már egy korábbi fordulóban belekerült, újra nem teszi bele a program.
 7. Az eredményt a választójegyzékek ablakban lehet megtekinteni, kiválasztva az összeállítás alatt lévő választójegyzéket.
 8. Ha nem vagyunk teljesen elégedettek az eredménnyel, kézzel még javíthatjuk. Az alap tudnivalókban leírtak szerint adahatunk hozzá, vagy törölhetünk is tagokat.
Mondtam, hogy nem lesz egyszerű, de remélem az elve érthető. További részletek találhatók a választójegyzék ablak kezelését leíró oldalon is.
Zárószámadás nyomtatás
Az egész éves könyvelési munka eredménye, többek között, hogy a zárószámadás egy kattintásra előáll. Van azonban néhány tudnivaló.
részletek
 • a zárószámadást, a Pénzügy - Jelentések - Költségvetés-zárószámadás ablakban éri el.
 • Bal oldalon válassza ki azt a jogcímet amelyikre szeretné megkapni a zárszámadás, s az megjelenik egy kis számolás után a jobb oldalon
 • Ha a "hivatalos" zárszámadást szeretné megkapni, akkor az adott évi legfelső jogcím alatti szintet nyissa ki (kis szürke +-ra kattintva) és a Költségvetési jogcímeket válassza ki

  hivatalos zárószámadás indítása

  Ebben az esetben a zárszámadás végére a program ráteszi az összehasonlítást, és a vagyon változását

 • Paírra, a gomsorban található gombokkal nyomtathatja
Új könyvelési év indítás
Nem kell az előző évvel semmit csinálni, bármikor indíthatjuk az újat. Csak a költségvetési jogcímeket kell lemásolni az új évre.
részletek
a teendők:
 1. Hozzunk létre egy új költségvetési évet. a részletekért ide kattintson.
 2. Ha kettős könyvelést használ
  Készítsünk másolatot az előző évi főkönyvi számlaszámról. Fontos, hogy az előző számlatükör tetejét válasszuk ki a másolás megkezdése előtt! Ha ezt elmulasztjuk, akkor a jogcímek és számlaszámok összerendelése nem másolódik a későbbiekben
  1. a Pénzügy - Kettős könyvelés - Beállítás kettős könyvelés - Számlatükör karbantartás ablakban válassza ki az előzős évi számlatükör kezdő elemét
  2. Jobb egérrel rákattintva válassza ki a Számla struktúra másolása új költségvetési évhez parancsot
  3. a megjelenő ablakban válassza ki a jövő évet majd nyomja meg az Ok gombot
  4. a program lemásolja a számlatükröt. Annyi teendője marad, hogy a kiinduló számlaszám nevét módosítsa az új évszámra.
  5. Ezután az alábbiak szerint haladjon tovább.
 3. Ezután készítsünk másolatot az előző évi jogcímekről. Fontos, hogy az előző évi jogcímek tetejét válasszuk ki a másolás megkezdése előtt! a részletekért ide kattintson.
Hogy vegyem fel az előző évi maradványt?
Jó hír, nem kell újra felvenni, csak az első könyvelt év előtt. a továbbiakban a program automatikusan görgeti a jelentésekben.
Szedicomp Kft