2.1. Leltár

A mérleg és eredménykimutatás jelentésekben azok a leltári tételek jelennek meg, amelyeknek az adott vagy az előző évben volt nyiltvántartott értéke és az immateriális jószág, ingatlan, tárgyi eszköz, illetve a készlet kategóriába vannak sorolva. Egy példát mutat az alábbi lista:

Az egyházi előírások szerint az egyéb tárgyakat is leltározni kell, de azok az új jelentésekre nem hatnak.

Tárgyi eszközök esetében további újdonság, hogy fényképeket is lehet csatolni. Az alábbi ábrán emellett látható, hogy a nyilvántartásban vezetni kell, ha az értékben változás történt. Az új értéket és az évet kell feltüntetni:

Az adatbeviteli ablakban meg kell adni az adott évben érvényes nyilvántartási értéket:

Értékcsökkenés megadása:

Megjegyzés

Nem az érték megváltozását kell megadni, hanem az új értéket. Tehát, a fenti esetben 2013-ról 2014-re 20 000,- forinttal csökkent az érték, ami így 2014-ben 40 000,-re változott. Ezt az értéket kell a 2014-es sorba írni.

2.1.1. Nyitó leltár felvétele

A két évnél korábban beszerzett tételeknél a kettővel ezelőtti évvel elég felvenni az értéket. Ezzel a tárgyévben és az előző évben nem fog új beszerzésként megjelenni.

Pl. ha a 2014. évre készítjük el először a beszámolót, akkor a minden „régi” tételt 2012 évvel vegyünk fel, ahogy a példa mutatja: