3.1. Előfeltételek

A jelentések helyes elkészítésének a következők az előfeltételei:

Végezzük el az eddigi gyakorlat szerint a könyvelést

Ezt minden évben eddig is megcsináltuk, ugyanúgy kell ezután is. A könyvelési munka nagyját ez jelenti.

Ha szükséges állítsuk be a jogcímeket

Ezt csak egyszer kell végrehajtani, jövőre és azután nem kell többet. 2-4 jogcímet érint várhatóan. A beállítás módját a Jogcímek fejezetben találja.

Ha nem állítunk be semmit akkor is kijönnek a jelentések, amelyek a legegyszerűbb esetekben akár még helyesek is lehetnek. A program a jelentés végére figyelmeztetést ír, ha hiányzik valamilyen beállítás.

A leltár azon részét rögzítsük a programba, amelynek számít az értéke

Tehát nem a teljes leltárt kell felvennünk a 200 db ötven éves székekkel együtt, hanem csak azt, aminek az értéke meg kell jelenjen a mérlegben. A feltüntetendő vagyon pontos körének meghatározásához tudomásunk szerint a törvényhez kapcsolódó magyarázatok, tájékoztatók, képzések, egyházmegyei irányelvek, stb. adnak fogódzkodót.

A gyakorlatban ez néhányszor tíz tételt jelent az átlag egyházközségek esetében az első évben. A továbbaikban elég csak karbantartani, ami lényegesen kisebb munka: csak az új beszrzés, értékváltozás vagy selejtezés rögzítését jelenti.

Rögzítsük az év végén még fennálló tartozásokat

akár mi tartozunk valakinek (kölcsön, ki nem fizetett számla, el nem utalt járulék, javadalom), akár nekünk tartoznak (előleg).

Ez sem nagy tételszám, átlagban tíz alatt van.

Vegyük fel az új jelentések nyitó értékekeit

Mindkét jelentés tartalmaz előző év oszlopot. Az itt megjelenő számokat a program automatikusan fogja számolni a második évtől kezdve.

Két lehetőségünk van

  • beállítjuk és lekönyveljük a fentiek szerint a megelőző évet is, vagy

  • kiszámítjuk és közvetlenül beírjuk, mint nyitót.