1.3. Egyszerűsített választójegyzék összeállítás

Az egyszerűsített választójegyzék összeállítása során a program azokat a személyeket veszi fel automatikusan a választójegyzékbe, akik a megadott jogcímek valamelyikén befizették hozzájárulásukat az egyházközség fenntartásához.

Előfeltételek

Az egyszerűsített választójegyzék összeállítás funkció használatának előfeltétele, hogy

 • az alkalmazandó szabály csak az egyháztagok befizetéseire korlátozódjon,

 • lehetőleg csak néhány év és néhány jogcím számítson és

 • a könyvelésben ezen jogcímekre érkezett befizetések személyre bontva legyen könyvelve.

A művelet végrehajtása

 1. Létre kell hozni a választójegyzéket a Választójegyzék létrehozás fejezetben leírtak szerint

 2. Az egyházi költségvetés jogcím mezőbe válassza ki azt a jogcímet (általában a megelőző évi I. Egyházfenntartói járulék) amelynek fizetése feltétele a választójegyzékbe kerülésnek.

  Tipp

  Megadhat több jogcímet is akár azonos évből, akár korábbi évből. Azok az egyháztagok fognak a választójegyzékbe kerülni, akik a megadott jogcímek valamelyikén fizetettek.

  Egy minta:

  Az adatbevitelt a szokásos módon fejezze be!

 3. Indítsa el a választójegyzék generálást.

  A választójegyzék ablakban válassza ki az összeállítás alatt álló választójegyzéket, és a Műveletek () gombra kattintva válassza ki a Választójegyzék generálás parancsot:

Működés

A generálás elindítása után a program összegyűjti és a választójegyzékbe másolja azokat, akik a választójegyzékben megadott jogcímek valamelyikén befizettek és nem elhunytak. Az eredmény a jobb oldali táblázatban jelenik meg.

Megjegyzés

Az eredmény megjelenítéséhez szükség lehet az ablak frissítésére, amit legegyszerűbben a Keresés () gombra kattintással érhet el. Ezután ismét ki kell választani az összeállítás alatt lévő választójegyzéket.

Az eredmény ilyesmi lesz:

Utómunkálatok, pontosítás

Az előállt választójegyzék helyessége a felhasznált adatok pontosságának függvénye. Hibát okozhat pl. ha nem minden elhunyt esetében jelöltük ezt vagy ha nem jó személyre és jogcímre lettek könyvelve a befizetések. Ha a választójegyzék átnézése során apróbb javítanivalót találunk, akkor lehetőség van egyenként kivenni vagy hozzáadni személyeket Módosítás, tag hozzáadása és törlése fejezetben leírtak szerint.

Ha a kiinduló adatokban történt lényeges változás akkor az egész generálást meg lehet ismételni. Újrafuttatva a generálást a program hozzáadja azokat, aki nem szerepelnek még a választójegyzékben és megfelelnek a feltételeknek.

Megjegyzés

Az újragenerálás csak hozzáadni tud. Nem törli ki azokat akik az adatjavítás folytán már nem felelnek meg a feltételnek. Két lehetőségünk van ilyen esetben a javításra:

 • vagy egyesével kell törölni őket vagy

 • az egész választójegyzék törlése után újra le kell játszani a teljes folyamatot. Újra létrehozni a választójegyzéket és végrehajtani a generálást