3.3. Házipénztár és bank beállítások

A program tetszőleges számú bankszámla és házipénztár könyvelésére alkalmas. Telepítés után egy bankszámla és egy házipénztár van. Ezekkel a program azonnal használható.

Néhány beállításra lehet csak szükségünk:

 • mindkét esetben könnyen azonosítható nevet adhatunk neki,

 • bank esetében meg lehet adni a számlaszámot, számlavezető bankot, illetve

 • létrehozhatunk további pénztárakat és bankszámlaszámokat.

  Tipp

  A folyó- és lekötött számlát a programban célszerű külön bankszámlaként felvenni, még akkor is ha a bank egyben kezeli.

  A műveletek egyszerű adat módosítással hajthatóak végre a Pénzügy - Beállítások - Bank és házipénztár - Bankszámlaszámok illetve - Házipénztárak menüpont alatt megjelenő ablakokban.

  (Az adat módosításról részleteket az általános kezelési kézikönyvben találhat.)

  A bankszámlaszám adatai

  Adat neve

  A bankszámlaszám megjelenő neve. A többi adatból a program állítja össze. A Megnevezéssel kezdi, majd a Számlaszám és a Bank következik. Nem lehet közvetlenül írni.

  Megnevezés

  A bankszámla általunk választott neve. Célszerű informatív nevet adni ami megkönnyíti az adatbevitel során és a jelentésekben a bankszámla azonosítását. Ez esetben nem kell a sokjegyű bankszámlaszámra hagyatkoznunk, amit könnyebb összekeverni.

  Tipp

  Gyorsítja a gépeléses adatbevitelt a bankszámlakivonatok könyvelésénél, ha a Megnevezés első néhány betűje különbözik. Pl.: Folyószámla és Lekötött betét

  Bankszámlaszám

  A bankszámla számlaszáma. Nem kötelező kitölteni. Az adatbevitel során a program ellenőrzi, hogy megfelel-e a magyar előírásoknak. Hiba esetén figyelmeztet, de engedi rögzíteni az adatot.

  Számlavezető bank

  Az a bank amelyiknél bankszámlánkat vezetjük számlaszáma. Nem kötelező kitölteni. Az adatbevitel során a program ellenőrzi, hogy megfelel-e a magyar előírásoknak. Hiba esetén figyelmeztet.

  A házipénztár adatai

  Adat neve

  A pénztár megjelenő neve. Célszerű informatív nevet adni ami megkönnyíti az adatbevitel során és a jelentésekben a pénztár azonosítását, amennyiben több pénztárunk van, persze.

  Pénztáros

  A Pénztáros mezőben lehet megadni, hogy az adott pénztárat melyik kezelő kezeli. Csak akkor van jelentősége, ha több önállóan dolgozó pénztáros használja a programot a pénztárbizonylat kiállítására.

  Bizonylat kód

  A programmal a könyvelés mellett ki lehet állítani a pénztárbizonylatot. Ez esetben a bizonylat számot az itt megadott betűvel kezdi a program. Több pénztár működtetése esetén van jelentősége.