1.1. Zárószámadás

Az egyházközségi gyakorlatban többféle zárszámadási forma van használatban. Az Ariadne igyekszik az összes változatot biztosítani.

Így lehetőség van negyedévre lekérni és a teljesítést időarányosan nézni, vagy az előző évi maradvány megjelenhet a római számok között és a zárszámadás végén is. További fontos változat, hogy a vagyont nem változtató technikai pénzmozgások (pl. kp. felvétel) látszódjanak-e vagy ne a zárszámadás bevételi és kiadási oldalán. Le lehet kérni a zárszámadásnak csak egy részét (pl. bérkek vagy pályázati jogcímek) az évközi ellenőrzésekhez.

A továbbiakban is ki szeretnénk elégíteni a gyakorlatban előforduló igényeket. Kérjük ezért, hogy jelezze, ha az Önök egyházközsége más formátumú vagy tartalmú zárszámadást szeretne használni.

1.1.1. Év végi zárszámadás

Az év végi zárszámadást néhány kattintással el lehet készíteni. Az egész évi könyvelés alapján az összes „hivatalos” jogcímre készül, az „Átmenő tételek” nem kerülnek bele.

Előkészületek

A zárszámadás elkészítése előtt a néhány dolgot le kell ellenőrizni, és ha nincs helyesn beállítva, akkor meg kell tennünk.

Böngésző beállítás

A zárszámadás elkészítéséhez és nyomtatásához a Firefox böngészőt használja az Ariadne. Ennek beállítása a korábbi frissítések során megtörtént. Ha mégsem, akkor itt találja leírva a teendőket.

A művelet indítása

a menüből Pénzügy - Jelentések - Éves jelentések menüpontot válassza ki.

Az év végi zárszámadás tartalmazza a

1.1.2. Évközi és „munka” zárószámadás nyomtatása

A művelet indítása

a menüből a Pénzügy - Jelentések - Költségvetés-zárószámadás menüpontot válassza ki

válassza ki az ablak bal oldalán a kívánt év alatti Költségvetési jogcímek nevű jogcímet, ahogy az alábbi ábra mutatja 2013 esetében.

Kattintson a gombsorban található piros Z betűs gombra vagy az egér jobb oldali gombjával kattintva felugró művelet listából válassza ki a Zárószámadás nyomtatás (hivatalos) parancsot az alábbi ábra szerint:

1.1.3. Zárószámadás exportálása

A zárószámadást ki lehet másolni (exportálni) külső fájlba, olyan formátumba (csv), amelyet az irodai programcsomagok táblázatkezelője közvetlenül fel tud dolgozni.

Figyelem

Az exportálás mindig az aktuális adattartalmat másolja ki. Ezért a művelet megkezdése előtt azt kell megjeleníteni a képernyőn, amit szeretnénk a külső fájlban kapni.

Az exportálás lépései a következők:

  • Jelenítse meg a zárószámadást, amit exportálni szeretne

  • A táblázaton belül kattintson jobb egérrel valahova

  • A megjelenő gyorsmenüből válassza ki az Export parancsot

  • Ezután megjelenik a létrehozandó fájl nevét és helyét meghatározó ablak. Itt válassza ki hogy hová kerüljön a fájl és adjon meg egy informatív nevet, majd kattintson a Mentés gombra.

    Tipp

    Célszerű a dokumentumok közé menteni a fájlt, mert ott könnyen meg tudja találni a későbbiekben.

  • A mentett fájlt megnyithatja az Ariadnétól függetlenül a gépére telepített táblázatkezelő programmal, ha megkeresi a windows fájl böngészőjében és kettőt kattint rá.