1.2. Kettős könyvelés

Az Ariadne program a korai verzióitól kezdve tartalmazza a kettős könyvelést mint lehetőséget. Több egyházközség már évek óta ezek szerint könyvel.

Az új gazdálkodásról szóló törvény előírja az egyházmegyék és az intézményt fenntartó egyházközségek (itt vannak egyéb feltételek is) számára, hogy eszerint kell könyvelniük.

Az Ariadne kettős könyvelése a jól megszokott római számos jogcímrendre épül. Egy átlagos egyházközség számára, amely az egyszeres könyvelést az Ariadneval végezte az átállás minimális többlet munkát és képzési igényt jelent:

  • az adatbevitel túlnyomó többségét (~90%) jelentő pénzforgalom könyvelése változatlan felületen történik. Aki ismeri már az Ariadnét azonnal folyatni tudja a könyvelést.

  • az alap számlatükör kialakítását és a jogcímekkel való összerendelését, valamint a szükséges egyéb beállításokat a frissítés során elvégezzük. Ezek egyébként is csak egyszer, az átálláskor szükségesek.

  • főkönyvi és a zárszámadás előírt jelentéseit a program automatikusan előállítja

  • támogatást nyújtunk a kettős könyvelésre átállás során is. Az elmúlt években több egyházközséget segítettünk a váltásban, amivel kellő tapasztalatot sikerült összegyűjtenünk.