II.3.2. Egyházközségi tagok megkeresése

Ha már van elég egyházközségi tagi adat az adatbázisban, akkor merül fel a kérdés, hogyan tudunk megtalálni valakit. Ez szükséges ahhoz, hogy bármilyen műveletet tudjunk végezni. Műveletnek tekinthető pl. megnézni valaki telefonszámát, vagy borítékot nyomtani.

A legegyszerűbb megoldás, ha a táblázatban az egérrel, vagy a kurzormozgató billentyűkkel addig lépkedünk amíg a kívánt sort el nem érjük. Az alábbi képen bekarikáztuk az ablak azon részeit, ahol az egérrel lehet mozogni:

Szokásos adatmennyiség esetén, ami több száz sort jelent, ez nem hatékony megoldás. Kereséssel szűkíthetjük a listát.

Tipp

Az Ariadnéban minden adat szerint lehet keresni, amelyet az adatbevitel során kitöltöttünk. Ez egyúttal segít eldönteni, hogy a sok lehetőség közül mit adjunk meg az egyháztagi adatlapon:

ami szerint keresni kívánunk a későbbiekben, adjuk meg. Ami szerint nem valószínű és nem is kötelező adata valamelyik nyomtatványnak (mint pl. anyja neve), azt nyugodtan üresen hagyhatjuk.

Egyháztag lista szűkítése

Mivel alapvető és sokszor használt funkcióról van szó, ezért a keresés egyszerűen végrehajtható:

 • Meg kell nyitni azt az ablakot, amelyikben az adatok vannak.

 • A keresendő adatot tartalmazó oszlop valamelyik celláját kell kiválasztani, pl. egér kattintással.

 • Elkezdeni gépelni a keresett szó elejét.

Most lássuk részletesen és képekkel. Keressük meg a jó öreg Gipsz Jakabot:

 • Meg kell nyitni a megfelelő ablakot. Ez a hívek esetében a főmenüben az Egyházközség tagjai menüponttal történhet, ha még nincs nyitva. A már korábban megismert kép fogadja:

 • Kattintson valamelyik névre, legyen mondjuk Apostagi Ildikó. Mindegy melyik sort választja. A lényeg, hogy a Név oszlopban legyen és ne az oszlop fejlécét találja el (az másra szolgál).

 • Kezdjük el gépelni a keresett nevet. Ha fél szemünket a képernyőn tartjuk az első betű, azaz a „g” leütésekor (kisbetű-nagybetű nem számít), akkor a következő ablak bukkan fel:

  Mint látjuk, megjelent egy kis ablak, ahova a keresett nevet lehet beírni, kitöltve a már leütött betűvel. Nem is szükséges a teljes nevet megadni.

  Tipp

  A begépelt szöveget a név elejével hasonlítja össze a program! Annyit írjon be, amennyi biztosítja a megfelelően kevés találatot. Minél hosszabban írja a név elejét, annál kevesebb találatot fog kapni.

 • Ha a képen látható állapotban nyomjuk meg az Ok gombot akkora következő listát kapjuk (a minta adatállományból)

  Tipp

  Figyelje meg a bekarikázott részt! Ott mutatja a program, hogy éppen hány sort tartalmaz az ablak.

  A négy sorból már könnyen kiválaszthatjuk a minket érdeklőt.

 • Ha tovább gépelt volna, és „gi” után nyomta meg az Ok gombot, akkor csak Gipsz Jakab jelent volna meg.