VIII. fejezet - Program beállítások

VIII.1. Egyéni beállítások

Az Ariadne sok lehetőséget biztosít a programnak az egyéni igényekhez igazításához. Ezek kiterjednek a képernyőn megjelenő információra, a nyomtatásra, illetve a kezelt adatok körére.

VIII.1.1. Nyomtatási beállítások

A programban egyedi igény szerint meg lehet változtatni a nyomtatványokon megjelenő emblémát (logó), illetve bizonyos boríték nyomtatásoknál a boríték pozicionálását a margók segítségével.

Logó

Ha a nyomtatványokon megjelenő emblémákat szeretné megváltoztatni, akkor a program a telepítési mappájában található GFX mappájába kell bemásolni a kívánt ábrát tartalmazó fájlokat, az ábra szerint:

Néhány szabály, amit be kell tartani:

 • a fájlnak .bmp típusúnak kell lennie

 • a fájl mérete lehet nagyobb mint a rendelkezésre álló hely. A program kicsinyíti rendelkezésre álló hely mértére. A kép oldalarányait célszerű a hely oldalarányaival azonosra állítani, különben a kicsinyítés torzítani fogja a képet.

 • a fájlnevek kötöttek, az alábbiak szerint (kisbetű-nagybetű nem számít):

  fájl név nyomtatvány és megjelenési hely hely mérete (magasság x szélesség)
  CégbizonylatLogo.bmp gép által kiállított bevételi és kiadási pénztárbizonylat bal felső sarkában 3x3 cm
  CégBizonylatLogo2.bmp a legtöbb jelentés, ahol a bal felső sarokban van a logó 4x3 cm
  A4PLogo.bmp néhány „levél” formátumú nyomtatványon, a lap tetején a teljes szélességben 4cm x álló A4 lap szélességű

Margók

Egyes borítéknyomtatások bal és felső margója állítható. Ez akkor jön jól, ha a nyomtató nem veszi figyelembe a borítékadagoló pozícióját. A beállításokat a Rendszer menü - Nyomtatási paraméterek menüpont alatt végezheti el.

Válassza ki a megfelelő sort, majd a jobb egérgombbal kattintva a felbukkanó gyorsmenüből válassza ki a Szerkesztés parancsot. A szerkesztő ablakban változtassa meg az értékeket, és az Ok gombbal (bal felül zöld pipa) érvényesítse a változtatásokat.

Figyelem

A margókat cm-ben kell megadni, de a cm jelét nem kell kiírni! A tizedes elválasztásra vesszőt használjon! Pl.: 0,5

VIII.1.2. Háttér

A program hátterét meg lehet változtatni a következő módokon:

A Logó fejezetben ismertetett módon a gfx mappába helyezzen egy AriadneHatter.bmp nevű, .bmp típusú fájlt, ami a kívánt képet tartalmazza. A program újraindítása után az új háttérrel fog a programablak megnyílni.

Másik lehetősége a Rendszer menüpont alatti Program beállítások ablakban a Háttérkép mezőben kiválasztani a kívánt fájlt. Ez esetben a fájl hely és neve tetszőleges lehet. A típusa most is .bmp legyen.