Beállítások

Bevezetés  
Bankszámlaszámok  
Házipénztárak  
Egyházi költségvetési jogcímek  
Új költségvetési év indítása  
Költségvetés  

Bevezetés

A pénzügyi beállítások témakörhöz az olyan ritkán változó, de a működést befolyásoló adatok karbantartása tartozik, mint a bankszámlaszámok - több is lehet -, házipénztárak és a költségvetési jogcímek, valamint az új év indításához szükséges tennivalók, köztük a költségvetés elkészítése.

Bankszámlaszámok

A program képes egy vagy több bankszámlaszám kivonatait is kezelni. A bankszámlakivonatokat a bankszámlaszámok szerint különíti el. A bankszámlaszámokat elnevezhetjük "beszédes" névvel, amely megkönnyíti több számla esetén az azonosítást.

A program menürendszerében válasszuk ki a Pénzügy / Beállítások / Bank és Házipénztár / Bankszámlaszámok parancsot.

Házipénztárak

A program az alap beállíátsokkal egy házipénztárat kezel. Lehetőség van azonban igény szerint több házipénztár kezelésere is átállítani. Ez a programmal előállított pénztárbizonylatok számozásában és az adatbeviteli ablakokban igényel változást, amelyet kérésre elküldünk.

A program menürendszerében válasszuk ki a Pénzügy / Beállítások / Bank és Házipénztár / Házipénztárak parancsot.

Új költségvetési év indítása

Egy új év könyvelésének megkezdése előtt a következő teendőink vannak a programban:

  1. Készíteni kell egy új költségvetési évet
  2. Létre kell hozni az adott évre a jogcímrendszert, célszerűen az előző évi másolatából kiindulva.

A fentieket bármikor, bizonylatok rögzítésének megkezdése után is, elvégezhetjük. Azonban jogcímre addig nem tudunk könyvelni (a rögzítés illetve a pénzkészlet ellenőrzése megtörténhet).

Az új költségvetési év létrehozásához a program menürendszerében válasszuk ki a Pénzügy / Beállítások / Bank és Házipénztár / Házipénztárak parancsot:

Az új költségvetési év létrehozásához a program menürendszerében válasszuk ki a Pénzügy / Beállítások / Költségvetési évek parancsot:

Az Ariadnéban megszokott eszközökkel ( gomb) vehetünk fel új költségvetési évet, illetve módosíthatjuk, ha szükséges a kiválaszottat (jobb egérrel a sorra vagy a gombsor végén a művelet gombra kattintás bal egérrel és ).

A költésgvetési év adatait ellenőrzi a program. Nem lehet már létező nevet adni (egyébként ránk van bízva a névadás, de hacsak nem akarjuk megtéveszteni a program többi felhasználóját célszerű "értelmes" nevet adni. Pl. 2006-ot a 2006-os évnek) és hasonlóképpen ellenőrzi, hogy a kezdetet és vég nem szerepel-e már.

designed by bizart SZEDICOMP Kft. 2000 Szentendre, Csillag utca 1. tel.: 06/20/9445-311 info@szedicomp.hu